RÓLUNK

Kontakt: 
Horváth Kata
sae@marom.hu
06 20 518 3002


2011-ben második alkalommal hirdeti meg a Marom Klub Egyesület nemzetközi, informális oktatási és közösségépítő programját. A Marom partnerei a programban a Bronfman Center for Jewish Student Life at NYU és a jeruzsálemi Mimizrach Shemesh Center for Jewish Social Activism.

A jeruzsálemi és new yorki partnerszervezetekkel közösen kitalált és megvalósuló program olyan zsidó származású, zsidó identitású, a zsidósághoz valamilyen szálon kötődő fiataloknak szől, akik egysrészt foglalkoztat saját zsidó identitásuk megértése és kontextualizálása, másrészt nyitottak a szociális kérdések feldolgozására, érdekli őket a társadalmi igazságosság kérdése, sőt, motiváltak az aktív részvételre ezen a területen


A SOCIAL ACTION EXCHANFGE PROGRAM CÉLJA:

  1.  A zsidó kisebbségi identitás tudatosítása a résztvevők személyes tapasztalatain és történetein keresztül illetve e tapasztalatok történeti és társadalmi kontextualizálása.
  2.  A zsidóság transznacionális perspektívájának megismerése egy nemzetközi csereprogramban.
  3.  Bevezetés a társadalmi egyenlőtlenségek és konfliktusok legfontosabb hazai területeibe.
  4.  A „társadalmi igazságosság” koncepciójának és gyakorlatainak megismerése.
  5.  A zsidó identitás összekapcsolása a társadalmi igazságosság kérdéseivel.
  6.  A társadalmi felelősségvállalás lehetséges területeinek megismerése, a társadalmi aktivizmus motiválása.
  7. Hatékony, figyelemfelkeltő és innovatív társadalmi akciók szervezése.
A program időtartalma: 2011 augusztus-2012 június
2011 augusztus (eleje)- Bánkitó fesztivál (csoportépítés és részvétel a fesztiválon)
2011 szeptember-2012 június: heti rendszerességű előadások, szemináriumok, ws-ok.
2011 szeptember-2012 június: a csoport saját társadalmi akciójának megtervezése, kidolgozása és megvalósítása.
2011 január: 1 hetes jeruzsálemi tanulmányút (témája: szociális kérdések, társadalmi feszültségek, civil szervezetek és társadalmi mozgalmak Izraelben)
2012 május: budapesti konferencia a nemzetközi cserepartnerekkel

Csoporttagok
Lackó  1986-ban született, Budapesten. Történelmet és hebraisztikát tanul a Pázmny Péter Katolikus Egyetemen. 16 éves kora óta dolgozik önkéntesként különböző civil szervezetekben, többek közt a Maromban és a Dor Hádásban, ahol elsősorban a zsidó hagyománynak az újraértelmezését, modern zsidó identitás kiépítését tűzték ki célul maguk elé.
Enyedi Zsuzsanna (1985) jelenleg PhD tanulmányokat folytat történelem szakon az ELTE-n. Szabadidejében szívesen túrázik, kísérletezik a konyhában, kertészkedik. A zsidó történelem és kultúra mellett a fenntartható megoldások iránt is érdeklődik. Noha nem rendelkezik "civiles múlttal", úgy érzi, elérkezett az idő, hogy aktívan is bekapcsolódjon társadalmi kezdeményezésekbe.


Balogh Eszter (1985) szakdolgozat írás előtt álló egyetemista az ELTE BTK Magyar Nyelv- és Irodalom,  Összehasonlító Irodalomtudomány és Pedagógia szakán. Fő kutatási témái a Gender, Queer és Masculinity studies tárgyköréből kerülnek ki. Jelenleg leginkább a Feminsta kiritika Holokauszt-szemlélete foglalkoztatja. Zsidó identitása 16 éves kora óta meghatározó számára (akkor járt először Ravensbrückben), az ortodox hagyományokkal pedig egy éve kezdett közelebbről megismerkedni. Szeretne Izraelben nőiség és vallás, illetve homoszexualitás és vallás kapcsolatának tanulmányozásával tölteni pár hónapot.
                                           
                                          Horváth Kata (1978)
A budapesti SAE 2011-2012 csoport vezetője. Amúgy társadalomkutató, akit mindig is a magyarországi marginális, kisebbségi csoportok problémái és társadalmi tapasztalatai érdekeltek. Legfontosabb személyes ügye és egyben szakmája, az azzal való foglalkozás, hogy miként lehet társadalmi tapasztalatokat reflektálni, megjeleníteni, egyeztetésbe bonyolódni róluk illetve hogyan lehet politikai aktivitásba fordítani ezeket. 
Nagyon hisz a részvételi eljárások hatékonyságában ezen a téren: a részvételi akció kutatásokban illetve a részvételi színház és dráma különböző formáiban (mint amilyen a szociodráma vagy a fórum színház). Több civil szervezetben is dolgozik (Anblokk, Artemisszió, Káva, Marom, Parforum) részvételi kutatásokban és részvételi színházi programokban, sőt egyre inkább vállal kezdeményező szerepet ilyen kísérletek létrehozásában és megvalósításában.
Úgy gondolja, hogy saját zsidó háttere nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy ezt a pályát választotta, hogy a társadalmilag elfojtott tapasztalatok kimondásának lehetőségeit kutatja, és hogy személyes felelősséget érez a stigmatizált, kiszorított társadalmi csoportokkal kapcsolatban. 


Olga Sárának nehezére esik leírni magát pár mondatban, főleg most, hogy ennyi minden zajlik az életében. Annyit talán lehet róla állítani, hogy nem csak színészként, de más művészeti formákban is mutatkozott, többek közt egy installációval a Bánkitó Fesztiválon. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemre járt, szeret kirándulni, és foglalkoztatja a hajléktalanság mint probléma együttes, ezért a SAE-ban ahhoz a csoporthoz csatlakozott, amelyik a hajlék túrát szervezi, amit különböző művészeti performance-el remél még érdekesebbé tenni. 


Ő Benjámin, de ne lepődj meg, ha Bence vagy egyéb becenevekre is felfigyel:) 20 éves, egyetemre jár, ahol főleg közgazdaságtant tanul, de ezenfelül gender studiestól kezdve antropológiáig változatos társadalomtudományok is érdeklik. Amikor nem suliban vagy könyvtárban van, szeret a barátaival lenni, szórakozni, olvasni, vagy csak mászkálni a városban. Szeret új embereket és új gondolatokat megismerni, és úgy gondolja, hogy mindenkinek feladata a világot egy kicsit jobbá tenni közösségi tevékenység, kölcsönös megértés és tisztelet által. Nagyon várja a program végét és annak eredményét, illetve az izraeli utat, ahol a három csoport megismerheti egymást, ötletelhet és egyszerűen jól érezheti magát.


Kovács Ádám 1989-ben született, jelenleg mérnök informatika szakra jár. Az informatikán kívül a pszichológia iránt is érdeklődik(pszichológiai asszisztensi végzettséggel rendelkezik), szeret emberekkel beszélgetni, tanácsokat adni és szociálisan segíteni rajtuk. Fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást is, ezért jelentkezett a Social Action Exchange programba.  Pető Gábor 34 éves és van egy nevelt gyereke.Tíz évesen saját állatkertet akart,így aztán zenész és gesztenye sütő lett.Kedvenc színe a zöld és a kék no meg különböző árnyalataik.Ha sok pénze lenne hülyét kapna, mert iszonyú lusta és nem csinálna semmit.Imádja a jó zenét,meg csendben lenni egy erdőben.Gyűlöli az igazságtalanságot vagy amit annak vél.jól tud kavarni-keverni.Amit szeretnek benne: ha jól kavarja és amit utálnak ha túl.
S.Ádám politológus és kulturális antropológus,de tanult történelmet is.Az általa  is vezetett  think tank munkatársa, és sok civil szervezetnél, kezdeményezésben dolgozott, illetve vett részt aktivistaként. Munkatapasztalatot a menekültek, ifjúságpolitika, LMBT, szociális munka területén szerzett, de kipróbálta magát az olyan rázós helyzetekben is, mint az országgyűlési kampány menedzselése, a televíziós híradó elkészítése gyakornoki idő alatt és a hostel működtetése nyári főszezonban.Az egyetem alatt különböző társadalomtudományi kutatásokban, hazai és külföldi nyári egyetemeken, cserepogramokban vett részt, elsősorban az amerikai fekete kultúra, társadalom, a gender studies, városantropológia érdekli.Szabadidejében szívesen jár kiállításokra, galériákba, alternatív színházakba, romkocsmákba, nagyobb partykra, klubokba, ha teheti, utazik, de szeret főzni is, legutóbb sütőtök lepényt készített. Gondolkozik az újbóli kutyatartáson. Jelenleg régi budapesti házfeliratokat fényképez. Egyik legemlékezetesebb nyara az volt, amikor 17 évesen megmászta a Maszadát.

Fanni 22 éves, végzős, kommunikáció szakos egyetemi hallgató. Szabad idejét mindenek előtt a családjával és barátaival tölti. Anyukájával egy jó kis vásárlós nap ugyanúgy lázba hozza, mint a barátnőivel egy pizsamaparti:) Nagyon szeret festeni, rajzolni, kreatív tárgyakat készíteni. Imád olvasni, legfőképpen zsidó illetve antropológiai témájú irodalmat, vagy életrajzi regényeket, vagy bármit, ami a keze ügyébe kerül. Imádja a pizzát – minden mennyiségben, de talán még ennél is jobban imádja a kutyákat:)

Sára szabadúszó tolmács-fordító, és idegenvezető. Az ELTE-n angolt tanult, utána pedig történelmet a CEU-n, zsidó tanulmányok szakiránnyal. Különösen érdekli az alternatív zsidó kultúra és közösség, ami nem feltétlenül a valláson alapszik.Egész jó alu masala-t készít, szeret úszni és barátokkal kávézni, és sokszor úgy érzi, minderre sosincs elég idő.

 
 Lili Eszter  (1985) filozófus, kulturális antropológus és leendő családterapeuta.2007 óta foglalkozik a zsidó identitás vizsgálatával a gyermeknevelésen keresztül. Szabadidejében narratív és életútinterjúk készít, önkénteskedik a Haver Alapítványnál. Érdeklődik a városrehabilitáció, a gerillakertészet és a dizájn iránt. Ha teheti, szívesen jár piacra és bolhapiacra, kertészkedik az erkélyén és gasztronómiai kalandozásokat tesz a tűzhelye körül. Szocio- kulturális - gasztro élményeiről gyakran készít fotókat, blogol.


A csoport tagjai:
B.Eszter
B.Lackó
Cs.Gábor
E.Zsuzsi
H.Kata
K. Benjamin
K.Olga Sára
K.Ádám
P.Gábor
Sch.Ádám
T.Lili Eszter
Z. Fanni
Z.Sára